Crnoluški kraj ljeti postaje eko raj za rekreativce!

Ako ste ljubitelj boravka u netaknutoj prirodi i aktivnog života, bilo to planinarenje, trekking, biciklizam ili jednostavno šetnja kroz bogate goranske šume, onda za nadolazeće ljeto obavezno isplanirajte istraživanje Crnog Luga. Malo mjesto koje se nalazi u centru Nacionalnog parka Risnjak na 726 metara nadmorske visine, polazišna je točka za obilazak Risnjaka, Snježnika i izvora Kupe. U samom mjestu nalazi se Uprava NP „Risnjak“ i glavni ulaz u park.

Živjeti u samom srcu područja koje je još 1953. proglašeno nacionalnim parkom jedinstvena je privilegija koju imaju vlasnici kuća i vikendica u Crnom Lugu. Osim održivog turizma, područje NP Risnjak, pa tako i Crnog Luga posvećeno je očuvanju biljnog i životinjskog svijeta, pogotovo velikih zvijeri od kojih su neke donedavno bile na rubu izumiranja. NP Risnjak tako nudi i prilično jedinstveni doživljaj eko medvjeđeg turizma - noćenje u jednoj od lugarskih kuća do koje često dolaze medvjeđe obitelji koje obitavaju u blizini i koje je moguće promatrati iz neposredne blizine.

Ovo većinu godine mirno i tiho goransko mjesto nudi ponešto za svakoga i idealna je baza za istraživanje ostatka Gorskog Kotara. A ako osim planinskog zraka ljeti možda ipak volite i more, ne brinite! Crni Lug je od kvarnerskih plaža udaljen tek 45 minuta vožnje što dobro znaju njegovi žitelji i brojni turisti.

Zanimljivo je napomenuti da Crni Lug za razliku od svih drugih mjesta Gorskog kotara, u vrijeme poklada jedini ima maškare-zvončare koji su inače karakteristični za Primorje. Osim po tome u posljednje vrijeme Crni Lug poznat je i po tradicionalnom takmičenju u branju gljive Smrčka, popularnoj Marohlinijadi, zatim trekking utrkama koje se organiziraju svake godine, Furmanskim večerima (večeri posvećene tradicionalnim kočijama kojima se nekada drvna građa vukla iz šuma) i brojnim drugim manifestacijama koje obogaćuju mirni život ovog goranskog mjesta.

U našoj ponudi nalaze se atraktivne nekretnine u Crnom Lugu pa ukoliko se ovo ljeto zaljubite u ovu šumsku oazu i pronađete u njoj svoj drugi dom, pogledajte našu ponudu, a potom nas kontakirajte. Sigurno imamo nešto za vas!

Za kraj poklanjamo vam prekrasan citat prof. dr. Ive Horvata

"Među vrletnim risnjačkim stijenama i provalijama, u divnim crnogoričnim i bjelogoričnim šumama neka živi nesmetano sav biljni i životinjski svijet, a čovjek nek prolazi ovdašnjim stazama pun poštovanja pred tom velikom prirodnom cjelinom u koju je zašao."