Delnice

Područje Grada Delnica čini “Delnički trolist” – Delnice, Crnoluško – risnjački kraj i Kupska dolina. Delnice su središnje i najveće naselje Gorskog kotara s približno 5000 stanovnika. Smještene su u Delničkom polju na 698 m nadmorske visine uokvirene uzvišenjima Drgomlja, Petehovca i Japlenškog vrha. Delnice su grad s najvišom nadmorskom visinom u Hrvatskoj. Zato su izvrsna lokacija visinske pripreme sportaša te odmor, rekreaciju, šetnje u prirodi, skijaško trčanje. Za ljubitelje sporta Delnice u svojoj ponudi imaju bazen, teniske terene, stadion i pomoćna igrališta, športsku dvoranu, kuglanu, teretanu, biciklističku stazu, multifunkcionalnu dvoranu koja je zimi klizalište. Zimi se također može koristiti skakaonica, te se može skijati na skijalištu Petehovac. U centru Delnica nalazi se park Kralja Tomislava, gdje su u ograđenom prostoru smještene srne.

Zrak je specifičan, oplemenjen mirisom crnogorice što čini prirodnu aroma terapiju i blagotvorno utječe na zdravlje.
Delnice se mogu podičiti svojim šetnicama i trim-stazama, mnogim sportskim objektima koji omogućuju aktivan odmor i ljeti i zimi. Osim sportskog i rekreativnog život u Delnicama se nalazi nekoliko objekata prirodne i kulturne baštine pod zaštitom. Jedan od najvažnijih spomenika kulturne baštine je Kuća Rački, spomenik kulture pod zaštitom. Njena se starost procjenjuje na 200-300 godina, potpuno je uređena za posjet i predstavlja etnografsku i graditeljsku baštinu Delnica. U spomenike etno kulturne baštine ubraja se i Popovićev mlin koji čuva dva jedinstvena primjerka u cijeloj Primorsko goranskoj županiji – stariji kameni i suvremeniji željezni mlin.
Život u Delnicama oplemenjuju i osnovna te srednja škola. U Osnovnu školu Ivana Gorana Kovačića gravitiraju i osnovnoškolci iz okolnih područnih škola, dok Srednja škola Delnice s četverogodišnjim gimnazijskim i ekonomskim programom, te trogodišnjim stručnim programima već generacijama školuje mlade iz cijelog Gorskog kotara.

Za zdravlje stanovnika Delnica i okolnih mjesta brine se Dom zdravlja dr. J. Kajfeš, dok je dostupnost drugih medicinskih usluga osigurana blizinom Rijeke i Zagreba sa svojim Kliničkim bolničkim centrima.
Bez obzira odakle krenuli, jednostavno ćete i brzo stići do Delnica. Autocestom Rijeka - Zagreb u Delnice se iz Rijeke dolazi za 30-ak minuta dok se iz Zagreba stiže za nešto preko sat vremena vožnje. Ako vam se ne žuri, i spremni ste za istraživanje do delnica možete stići i starom magistralnom cestom Zagreb – Rijeka, poznatijom kao Lujzijana. Delnice imaju i željeznički kolodvor koji se nalazi gotovo u samom centru te autobusni kolodvor koji pruža dodatnu povezanost s većim gradovima te okolnim naseljima Delničkog trolista.